Biblioteca lui Josef Klapka

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Biblioteca lui Josef Klapka

Fiul unui farmacist de origine cehă mutat la Timișoara, Josef Klapka era, la începutul secolului al XIX-lea, editor și tipograf. În 15 mai 1815 a înființat, în orașul de pe Bega, prima bibliotecă publică, cu posibilitate de împrumut și cu sală de lectură din imperiul Habsburgic.

Biblioteca a fost administrată de Josef Klapka în perioada 1815 – 1831 și  funcţiona în clădirea în care azi se află sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Timiş. Accesul la volume se făcea pe baza unui abonament lunar, de 2 florini, sau anual, de 25 de florini. De asemenea, pentru fiecare volum împrumutat se reţinea o garanţie de 5 florini. La acea vreme, biblioteca număra 3550 de volume și cei care doreau să le împrumute o puteau face consultând catalogul întocmit tot de Klapka, în 1830.

Josef Klapka a fost și unul dintre cei mai cunoscuți primari ai orașului, atât pentru înființarea bibliotecii, cât și pentru reformele sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor, săparea unui canal sanitar în lungime de 4 kilometri şi sistematizarea reţelei stradale. Se pare că, din cauza numeroaselor atribuții administrative și pentru că nu a fost niciodată un foarte bun om de afaceri, primarul Klapka și-a neglijat afacerile, ajungând să vândă tipografia și biblioteca în 1831.

Fiind un adevărat promotor al culturii și artei, Josef Klapka a editat ziare şi reviste în limba germană și a sprijinit mult dezvoltarea teatrului local. În perioada în care și-a început activitatea editorială, peisajul jurnalistic din Timișoara era foarte sărac. Șansele mici de câștiguri financiare în breasla jurnaliștilor au determinat un deficit al ziarelor locale și regionale. Klapka nu a ezitat să ofere suport financiar pentru a susține viața culturală a orașului, ba chiar a pierdut sume importante de bani, fiind nevoit să-și vândă și casa de două ori în 20 de ani și ajungând să locuiască în chirie.

Cu siguranță, însă, cea mai remarcabilă realizare a acestui susținător al orașului a fost deschiderea primei biblioteci publice de pe teritoriul României și fostului imperiu Habsburgic. Pentru a-i marca importanța, fosta clădire în care a funcționat biblioteca a primit, în 15 mai 2007 o placă comemorativă. În prezent, în acest spațiu se desfășoară expoziții de artă, proiecții de filme și diverse activități culturale. Cafeneaua care își desfășoară activitatea acolo (pe strada Augustin Pacha, nr. 8) poartă numele de Klapka, în memoria primarului care a susținut cu atât de multă ardoare dezvoltarea culturii în Timișoara.

(Foto: timișoreni.ro)

Sursă: 12 şi 3