Biserica Romano-Catolică din Elisabetin

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Biserica Romano-Catolică din Elisabetin

Locașul de cult amplasat în piața Nicolae Bălcescu din cartierul Elizabetin aparține stilului neogotic. Construcția a fost realizată de arhitectul Karl Salkovics și este asemănătoare cu biserica Votivkirche din Viena.

„Preasfânta Inimă a lui Iisus”, după cum este denumită biserica, a fost construită în șapte ani, din 1912, până în 1919, cu stagnare în timpului primului război mondial. Cu toate acestea, comitetul construirii bisericii s-a format încă din 1899.

Terenul pe care se află acum biserica aparținea grădinarului Vilmos Mühle. Donațiile nu s-au oprit aici, ci au continuat cu episcopul Sándor Dessewffy care a oferit 50 000 de coroane, solicitând ca biserica să aparțină Ordinului Salvatorian (Societas Divini Salvatoris).

Pe lângă vitralii și patru turnuri, edificiul dispune și de cinci altare sculptate realizate de către sculptorul Ferdinand Stuflesser.

Sfințită în 1919 de către episcopul Gyula Glattfelder în ziua Adormirii Maicii Domnului, biserica a fost, inițial, filială a celei din Iosefin. Rangului de parohie independentă l-a obținut însă în același an.

Surse: infopensiuni.ro, wikipedia.org

Foto: aem.ro