Campionii naționali ai polo-ului românesc: ILSA Timișoara

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Campionii naționali ai polo-ului românesc: ILSA Timișoara

Deși, în prezent, Timișoara nu mai are o echipă de polo activă, în perioada 1930 – 1999, orașul s-a bucurat de o serie de premiere și recorduri la nivel național, oferite de sportivii care au activat la ILSA, unul dintre primele cluburi de polo din țară.

Cândva, la începutul anilor ‘20, pe când fabrica de textile ILSA Timișoara (Industria Lânii S.A.) număra cei mai mulți angajați din oraș și se bucura de o reputație foarte bună, o mână de tineri muncitori începeau un proiect ambițios: să strângă fonduri pentru construirea unui bazin de înot. Existau deja, în cadrul fabricii, o grădiniță și o creșă pentru copiii angajaților, se costruise și un teren dedicat activităților atletice. Însă, din cauza provocărilor financiare, construcția bazinului de înot întârzia.

Tinerii angajați au stabilit o taxă de participare la evenimentele dansante și Ceaiul de Duminică, iar banii strânși au contribuit la înființarea, la începutul anilor ‘30, a bazinului de înot. Între timp, un teren liber aflat în apropierea fabricii a fost transformat în spațiu de agrement, destinat activităților sportive. Conform documentelor vremii, echipa de handbal a fabricii ar fi fost prima din țară. Tot în apropierea fabricii s-a construit o clădire care a servit ca sediu al clubului de canotaj al fabricii ILSA, fiind printre primele de acest tip din țară.

Curând după inaugurarea bazinului de înot, un grup de înotători și jucători de polo pe apă, împreună cu antrenorul Ravasz Pali, s-au transferat de la vechiul bazin militar Igiena la noile facilități oferite de ILSA. Printre noii veniți se numărau: Albala Sanyi, Hamburger Gyuri, Balajty Pali, Korniss Erno, Hecht Otto, Stein Sanyi, Zsuska Salay, Lebovits Edith și Stubi Sterbentz, viitor campion al longevității la ILSA (a rămas activ timp de 5 decenii).

De atunci, jucătorii de polo care au activat la ILSA Timișoara au adus onoare orașului. Primii campioni naționali de la ILSA au fost Laci Bohunitzki și Pullok Jenci. Jenci, un jucător născut în Ungaria, a câștigat nouă titluri naționale în perioada 1933 – 1939. De menționat este și Salay Zsuska, fiica unui dintre membri fondatori și principali susținători ai clubului, care a devenit prima femeie de la ILSA câștigătoare a unui titlu național.

În perioada postbelică, ILSA Timișoara a câștigat un renume național, fiind considerată cea mai bună echipă de polo din țară, câștigând șase titluri naționale consecutive în perioada 1946 – 1951. Unul dintre numele cele mai sonore care au făcut parte din echipă ca jucător, dar și ca antrenor mai târziu, a fost Adalbert Sterbenz (care, la ”sugestia” conducătorilor politici ai perioadei respective, a trebuit să își schimbe numele în Stănescu).

Echipa de polo pe apă a României a participat, în 1952, la Jocurile Olimpice de vară de la Helsinki. Timișoara a trimis patru jucători, dar și pe antrenorul Torok Gabi. Novak Bupsi, unul dintre jucătorii din lotul național furnizați de ILSA, a deveit, în 1952, primul înotător român la Jocurile Olimpice la proba de 100 metri liber. În perioada 1947 – 1955, acesta a stabilit o serie de recorduri naționale, câștigând o multitudine de competiții.

Mai târziu, în 1968, Kosta Laci, un alt membru al clubului ILSA Timișoara, stabilea un nou record al României la 100 metri, stil bras, 1:08:50, doborându-și propriul record. Noua lui performanță a rămas cea mai bună din țară timp de 18 ani.

În anii ‘70, bazinul de înot al ILSA Timișoara a fost acoperit, însă sistemul de ventilație necorespunzător a determinat o mare parte a înotătorilor amatori care îl frecventau să micșoreze spre nou inuguratul bazin de înot din zona Circumvalațiunii. Tot în acea perioadă, Adalbert Stănescu își încheia cariera de antrenor al echipei. Anii ‘70 au reprezentat începutul declinului echipei de polo pe apă ILSA Timișoara, declin care s-a încheiat în 1999, când echipa și-a încetat activitatea din lipsă de fonduri.

Chiar dacă în prezent Timișoara nu se mai numără printre orașele care se pot lăuda cu o echipă de polo activă în ligile superioare, premiile și recordurile stabilite de echipa ILSA Timișoara și de membrii acesteia rămân un motiv de mândrie locală și națională.

surse: SportTIM, ILSA Timișoara