Casa cu păuni și bufnițe

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Casa cu păuni și bufnițe

Acum mai bine de 100 de ani, în Timișoara, majoritatea clădirilor erau construite în stilul Art Nouveau. Una dintre clădirile realizate în conformitate cu acest curent este „Casa cu păuni”.

Stilul anilor 1900 se regăsește în majoritatea cartierelor vechi din Timișoara. În cartierul Iosefin unde se află „Casa cu păuni”. Clădirea „Romulus Nicolin”, după cum mai este denumită, a fost proiectată de arhitectul Martin Gemeinhardt și îmbină elemente Art Nouveau și neogotice. Numele arhitectului este încastrat pe fațada casei, care este situată vis-a-vis de palatul Klein.

Denumirea „Casa cu păuni” provine de la basoreliefurile care se regăsesc pe fațada clădirii. Alături de spectaculoasele păsări care pot fi observate deasupra ferestrelor, se află și motive vegetale printre care și „pomul vieții”. Acest element este situat în centrul casei și reprezintă punctul de pornise a diferitelor scene din natură care fac parte din personalitatea acesteia.

Alături de binecunoscuții păuni încoronați, deasupra ferestrelor de la etaj mai sunt reprezentate și alte animale, precum lupi sau bufnițe. Legătura dintre toate aceste elemente este realizată de vrejurile de plante cu fructe și flori de floarea-soarelui. Toate aceste lucruri sunt admirate pentru simplitatea lor și pentru modul în care acestea se îmbină în așa fel încât clădirea pare a fi o mare frescă.

Chiar dacă include o multitudine de elemente decorative specifice Art Nouveau, dificil de implementat și reprezentat, timpul de construcție al Casei cu Păuni este unul extrem de mic, chiar și pentru acea perioadă de la începutul anilor 1900. Toată clădirea a fost lucrată în doar șase luni.

Surse: timisoara-info.ro, pressalert.ro

Foto: tymestours.ro