Clădirea a patru instituții de artă- Palatul Culturii din Timișoara

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Clădirea a patru instituții de artă- Palatul Culturii din Timișoara

Singura clădire din Europa în care își desfășoară activitatea trei teatre în trei limbi, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely, este Palatul Culturii. Tot aici au loc și spectacolele Operei Naționale Române Timișoara. Istoria imobilului-monument a început acum 140 de ani.

Construcția clădirii a început în anul 1871 și s-a realizat, după planurile arhitecților vienezi Fellner şi Helmer, care au proiectat 48 de teatre în Europa. Stilul pe care vienezii l-au propus a fost cel renascentist. Inaugurarea a avut loc în 1875, iar la început clădirea găzduia, alături de teatru, hotelul Kronprinz Rudolf, “reduta” (o sală de bal şi de festivităţi), un restaurant şi o cafenea.

În anul 1880, clădirea trece printr-un incendiu, dar reușește să își păstreze forma originală. În anul 1920, aceasta arde încă o dată, atunci rămânând intacte doar aripile laterale. Fațada și interiorul au fost refăcute în stil neobizantin. Lucrările au fost realizate sub coordonarea arhitectului bucureștean Duiliu Marcu. În acest proces au fost demolate zidurile dintre cele trei arcade, iar clădirea avea o deschidere mai amplă și era protejată de o copertină în consolă. În zona acoperişului se construiește o semicupolă, care avea rolul de proteja clădirea de incendii cu ajutorul unui bazin din beton pentru apă. Același rol de protecție îl avea și zidul din spatele cupolei.

Între 1934 și 1936, fațada este modificată total, tot după planurile lui Duiliu Marcu. De data aceasta schimbările se datorează clădirilor din jur care erau mai înalte și impunătoare decât Palatul Culturii.

În anul 2003 s-au făcut ultimele modificări și s-a revenit la arhitectura inițială a suprafețelor laterale ale fațadei.

Surse: primariatm.ro, infotravelguide.ro

Foto: primariatm.ro