Fabrica de bere din Timișoara

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Fabrica de bere din Timișoara

Prima fabrică de bere din România a fost înființată în cetatea Timișoarei, în deceniul al doilea al secolului al XVIII-lea. Eugeniu de Savoia sau Prințul Eugen, după cum mai era cunoscut, a fost cel care a ridicat-o, în 1718, cu dorința ca această bere să fie reprezentată de poveștile oamenilor.

În documentul care atestă acest lucru, dat de administrația cetății, se cerea construirea unei fierbătorii de bere și a unui cazan de țuică. Tot în același document, era interzisă aducerea berii și țuicii din alte locuri, iar toate satele din Banat erau obligate să preia ,în urma repartiției, diverse cantități din aceste produse. Astfel, fierbătoria de bere a fost construită în Palancă Nouă, cartier care, în prezent, se numește „Fabric”, acolo fiind singurele fântâni cu apă potabilă.

După ce în fabrică se produce un incendiu devastator, aceasta este refăcută, ca mai apoi fierbătoria să fie în pericol de lichidare. Atribuită Casei de Economii, un an mai târziu, își reia activitatea, iar „Ignatz și fiii”cumpără fabrica, unde cunoaște o perioadă de modernizare. Nici premiile nu întârzie să apară: medalie de bronz la expoziția de la Budapesta, medalie de bronz și argint la expoziția agroindustrială de la Arad și distincția Grand Prix la expoziția de menaj și artă culinară din Timișoara.

În 1988, locul unde se fierbea berea și coșul cazanului cu foc direct este transformat în sală de protocol. S-a rezolvat definitiv, în același an, și problema asigurării apei tehnologice pentru fabricarea berii. Anul 1962 este reprezentat de schimbarea filtrulului de pietriș cu o modernă stație de tratare a apei. În urma lucrărilor și dotărilor se atinge capacitatea de producție de 400.000 hectolitri bere/an. De asemenea, sunt puse în funcțiune și două noi secții de producție, dar și o nouă linie de îmbuteliere de bere. După aceste dotări, nivelul de producție crește. Ani mai târziu, în urma unui proiect de investiții s-a realizat extinderea, dar și modernizarea fabricii de bere din Timișoara.

În plus, fabrica a devenit, în anii ’20, furnizorul oficial de bere al Curții Regale din România, iar câțiva ani mai târziu, devenea a doua unitate de producţie din lume care avea toate utilajele automatizate. Mai mult decât atât, a obținut primul loc pentru participarea la o expoziție de la Londra cu peste 100 de sortimente de bere care erau consumate în avion.

Cu o tradiție începută de aproape 300 de ani și o gamă variată de bere produsă pe parcursul anilor, berea produsă în inima Banatului a devenit un brand național.

Surse: beretimisoreana.ro, banaterra.eu

Foto: banaterra.eu