Familia Mühle şi Timişoara, oraşul florilor

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Familia Mühle şi Timişoara, oraşul florilor

Nu e timişorean get-beget care să nu fi auzit de Wilhelm Mühle şi fiul său, Arpad, cei care au promovat Timişoara în ţară şi în lume ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor.

Wilhelm Mühle s-a născut în anul 1844 la Kulm, în Boemia. A urmat studii de specialitate privind creşterea florilor în Cehia şi Germania şi, din 1876, se stabileşte la Timişoara, deschizându-şi o afacere în cartierul Elisabetin şi o florărie – magazin de prezentare – pe actuala stradă Alba Iulia (astăzi, Restaurantul Casa cu Flori). În scurt timp, florile sale încep să se vândă în toată Europa de Sud-Est, precum şi la Budapesta sau Viena, ajungând unul dintre cei mai importanţi florari ai Imperiului Austro-Ungar.

Wilhelm Mühle locuia împreună cu familia sa într-o superbă vilă de pe strada Puspok ut sau Bischof Gasse (actuala Mihai Viteazu). Se spune că trecătorii se opreau adeseori pentru a admira, printre grilajele din fier forjat ale porţii, trandafirii din grădina vilei Mühle.

Casele regale din Ungaria şi România comandau frecvent coroane şi buchete de flori din grădina sa. Astfel, în semn de apreciere, Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinul de merit „Crucea de aur cu coroană” şi primeşte titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale şi Regale. În anul 1891, Timişoara găzduieşte o importantă Expoziţie Agricolă, în cadrul căreia Mühle a donat un parc în care a expus peste 300 de varietăţi de trandafiri. În perioada 1893-1895, el devine editorul ediţiei germane a bilunarului maghiar Ujság Rózsa, publicând materiale despre creşterea florilor, foarte apreciate de către specialiştii vremii. În 1902, în Timişoara se înfiinţează Serviciului Horticulturii Municipale şi se trece la o arhitectură peisagistică sistematică.

Wilhelm Mühle se stinge din viaţă în 1908, afacerea rămânând fiului său, Arpad (1870-1930) care a dus mai departe tradiţia familiei şi a promovat Timişoara ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor. Pentru a se specializa, arhitectul peisagist Arpad Mühle călătoreşte în toată lumea, aduce flori pe care le cultivă în serele familiei şi pe care le vinde în toată Europa. Numai în 1900, el s-a dus până în Japonia pentru a se specializa în cultivarea crizantemelor. În 1904, Arpad organizează în Timişoara o expoziţie de crizanteme, deschisă oficial de primarul Carol Telbisz.

Arpad Mühle a fost furnizor al Caselor Regale ale României şi Bulgariei şi consultant ştiinţific pentru realizarea planului peisagistic al parcurilor: Cişmigiu din Bucureşti, Parcul Public din Sinaia şi a unui parc public din Sofia. Totodată, el a patentat 13 soiuri noi de trandafiri. Cel mai important moment al carierei sale profesionale are loc în 1929, când, împreună cu Mihai Demetrovici, şeful Horticulturii de atunci, şi cu sprijinul englezoaicei Doris, soţia comandantul oraşului, Ion Sâmboteanu, amenajează Parcul Rozelor din Timişoara, plantând peste 1400 de soiuri de trandafiri, rezultând cel mai important rozaliu din Sud-Estul Europei.

Istoria celebrilor florari din familia Mühle intră într-un con de umbră odată cu stingerea din viaţă a lui Arpad, în 1930. Niciun alt moşternitor nu a mai îmbrăţişat pasiunea tatălui şi bunicului lor de atunci. Astăzi, la intrarea în Parcul Rozelor din Timişoara sunt expuse busturile lui Wilhelm şi Arpad Mühle.

Surse: 1, 2 şi 3

Foto: Primăria Timişoara