Începuturile fotbalului timișorean

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Începuturile fotbalului timișorean

La 25 iunie 1899, în ziarul timișorean de limba maghiară “Közlöny” (Gazeta Maghiară) apare un articol în care este  menționată prima partidă de fotbal. Aceasta s-a jucat între două echipe de elevi ai Liceului Piarist, pe terenul Velocitas, cu ocazia unor serbări școlare, și s-a încheiat după numai 45 de minute, cu scorul 0-0. Însă, în cartea sa intitulată “Timișoara – leagănul fotbalului românesc” (1971), Iosif Dudaș spune că jocul era deja apărut în oraș de câțiva ani.

Cel mai însemnat moment din istoria fotbalului timișorean avea să aibă loc trei ani mai târziu, când este apare primul club de pe teritoriul actual al României destinat exclusiv fotbalului. La 26 aprilie 1902, un grup de tineri din cartierul istoric Iosefin înființează Fotball Club Timișoara/Temesvari FC, care avea 30 de membri și culorile alb-verde. În Casa de raport din fosta Piață Küttl au avut loc primele ședințe ale clubului de fotbal. Totodată, prima întâlnire inter-cluburi are loc în luna august, pe un teren din apropierea Pădurii Verzi, când se dispută meciul între Fotball Club Timișoara și Reuniunea de Sport Lugoj, încheiat cu scorul 2-3, în fața a 100 de spectatori.

În 1904, primarul Carol Telbisz acordă clubului un teren de folosință în locul în care acum se află Facultatea de Mecanică din Timișoara. Deși FCT a mai jucat meciuri cu echipe din Banatul Istoric, aflat pe atunci sub administrația Imperiului Austro-Ungar, clubul participă la prima competiție oficială doar în 1905, în cadrul campionatului Ungariei de Sud, în care mai juca și RGT, o altă echipă timișoreană de fotbal apărută între timp. Campionatul Ungariei de Sud este câștigat în 1910 de clubul timișorean, care atunci se numea deja Club Atletic Timișoara. În 1913, în cadrul aceluiași campionat, echipa este învinsă la Timișoara de englezii de la Oxford City, cu scorul 1-3.

La finalul sezonului 1925-1926, CAT se califică la turneul final al campionatului României, dar, după un litigiu, echipa este înlocuită cu Chinezul Timișoara. În 1934, clubul timișorean câștigă Liga Vest, folosind jucători și joacă un meci de dublu playoff pentru a promova în Divizia A cu România Cluj.

În 1936, CAT a fuzionat cu Reuniunea de Gimnastică a Muncitorilor Timișoara, care fusese prima asociație de sport importantă din oraș, apărută încă din 1875 și (din 1911 avea secție de fotbal). Noua echipă se numea CAMT (Clubul Atletic Muncitoresc Timișoara). În 1938 a reușit cea mai importantă perfomanță, în cadrul finalei Cupei României, care s-a jucat pe stadionul Giulești. Timișorenii au pierdut atunci în fața echipei Rapid București cu scorul de 3-2. După acest episod, asemenea celorlalte mari cluburi timișorene, echipa începe să se stingă. După Al Doilea Război Mondial, CAMT a fuzionat cu Chinezul Timișoara, dar clubul de fotbal dispare definitiv în 1948, avându-și ultima apariție oficială în Divizia B.

Fotball Club Timișoara a rămas în memoria timișorenilor ca deschizător de drumuri pentru primele două mari echipe de fotbal românești: Chinezul Timișoara și Ripensia Timișoara.

Surse: 

Iosif Dudaș – „Timișoara – leagănul fotbalului românesc”, 1971/ Adevărul.ro/ Wikipedia.ro

Foto: Chinezul Timișoara – Wikipedia