Marele om de cultură timișoreană Ioachim Miloia

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Marele om de cultură timișoreană Ioachim Miloia

Ioachim Miloia a fost un mare om de cultură al Banatului interbelic, doctor în istoria artelor, istoric, arheolog, pictor, director al Muzeului Banatului și cel care a avut ideea unui muzeu sătesc în aer liber (idee care a fost materializată ulterior).

S-a născut la 3 mai 1897, în Ferendia (jud. Timiș), în familia Achim și Maria Miloia. Primele cursuri le-a urmat în satul natal, fiindu-i profesor chiar chiar tatăl său. A urmat liceul și cursurile Institutului Diecezan din Caransebeș. În 1919, se înscrie la Facultatea de Litere din București, în anul III,  și, în același timp, frecventează cursurile Academiei de Arte Frumoase din București și lucrează în atelierul pictorului Mirea.

În 1920, Ioachim Miloia pleacă la studii în Italia. Timp de doi ani, el studiază la Academia de Belle Arte din Roma și, din 1922, este admis la Universitatea din Roma și începe să-și pregătească doctoratul în istoria artelor. După 1927, el se întoarce acasă și începe să-și caute de lucru la Caransebeș, la Cluj și București. În cele din urmă, găsește un post de învățător la Școala Normală de Învățători din Timișoara. Începe să se concentreze pe viața culturală a Timișoarei și Banatului, studiază arta bănățeană, susține conferințe și publică studiile sale în revistele locale.

În 1928, Ioachim Miloia este numit director al Muzeului Bănățean (mai târziu Muzeul Banatului) și, din 1930, director al Societății de Istorie și Arheologie din Timișoara. La scurt timp după numirea sa, el transformă Muzeul Bănățean în al doilea mare centru cultural din Timișoara, după Politehnica, care era la acea vreme singura instituție superioară de cultură românească. Tot Miloia a fost cel care s-a ocupat de extinderea Muzeului, care se afla înainte pe strada Lonovici (actuala Augustin Pacha, sediul filialei Academiei Române), într-un spațiu adecvat, în Castelul Huniade, cu ajutorul ministrului Banatului, Sever Bocu.

Pune bazele Analelor Banatului, un buletin al Muzeului Bănățean, în cadrul căreia publică numeroase articole și studii pe diverse teme. Totodată, el dorea înființarea unui muzeu sătesc în aer liber, pe care îl vedea amplasat în curtea Castelului Huniade. Ideea sa avea să fie materializată abia în anul 1971, când este inaugurat actualul Muzeu al Satului Bănățean din Timișoara.

În 1931, Ioachim Miloia are inițiativa înființării unei subdirecții a Arhivelor Statului la Timișoara, propunere susținută de Constantin Moisil, dar, din cauza schimbărilor din conducerea primăriei, proiectul nu se realizează. Șase ani mai târziu, în urma insistențelor documentate ale marelui om de cultură și strădaniilor Primăriei Municipiului, se înființează la Timișoara “Direcția Regională a Arhivelor Statului”, care cuprindea județele Timiș-Torontal, Severin și Caraș. Ca un exemplu care să oglindească contribuția sa, în anii în care a fost directorul Arhivelor din Banat, Ioachim Miloia a făcut eforturi pentru găsirea manuscrisului “Cronica Banatului”, de Nicolae Stocia de Hațeg, și a publicat broșuri de inventariere și localizare a fondurilor arhivare și a lucrărilor valoroase de artă din Banat, intitulate Arhivele Banatului.

Pe lângă toate activitățile întreprinse de Ioachim Miloia în folosul vieții culturale a Timișoarei și a Banatului, el a mai pictat și a restaurat picturi la bisericile din Folea, Cuptoare-Secu, Topolovățu Mare, Jebel, Anina, Oravița, Bocșa Montană ș.a.m.d. A fost asistent la Politehnica din Timișoara la catedra de geometrie descriptivă, a scris pentru Luceafărul și Revista Institutului Social Banat-Crișana, a fost membru fondator al Societății Scriitorilor din Banat și a susținut înființarea unei episcopii la Timișoara.

În 1939, starea de sănătate i se înrăutățește, se internează la Cluj-Napoca, dar doctorii de acolo nu reușesc să îi salveze viața. Astfel, Ioachim Miloia se stinge din viață la 25 martie 1940, la vârsta de numai 43 de ani. Astăzi, o stradă din Timișoara îi poartă numele, o placă comemorativă de pe o clădire situată pe Bulevardul Regele Carol I amintește că Ioachim Miloia a locuit acolo între anii 1930-1939 și bustul său se află în curtea Bisericii Ortodoxe Române din cartierul istoric timișorean Iosefin.

Foto: Enciclopedia României

(Sursă: 12, 3, 4 şi 5)