Monumentul Sf. Maria şi a Sf. Nepomuk

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Monumentul Sf. Maria şi a Sf. Nepomuk

Chiar în centrul Pieței Libertății din Timișoara întâlnim monumentul Sfintei Maria și a Sfântului Nepomuk. Are două denumiri dintr-un motiv extrem de simplu: pentru a nu crea confuzie. Întrucâtmai exista o „Maria”, destul de celebră şi ea, care se află în piaţa omonimă din Iosefin, iar un Nepomuk mai găsim lângă biserica catolică din Iosefin, cel mai adesea este numit ”Monumentul Sf. Maria şi a Sf. Nepomuk”.

Monumentul o înfăţişează pe Sfânta Fecioară, care poartă coroană şi ţine în mână un crin, simbol al purităţii, binecuvântându-l pe Ioan Nepomuk. Conform tradiţiei catolice a Sfintei Treimi, realizatorii au executat, pe lângă cele două personaje biblice, alţi trei sfinţi. Mai mult, dacă îl privim cu atenție, putem observa că acesta reprezintă trei scene din viața Sfântului Nepomuk: spovedania împărătesei, Ioan de Nepomuc în faţa împăratului Wenceslaus şi aruncarea sfântului de pe podul praghez în râul din Praga.

Cu o istorie lungă, monumentul a reușit să supraviețuiască tuturor evenimentelor zbuciumate la care a fost martor și uneori victimă. Construit în anul 1756, după unele informații, iar după altele în 1759, monumentul a fost comandat la Viena de către Congregația Sf. Ioan de Nepomuk, de teama unei epidemii de ciumă. Se pare că administrația orașului din acea vreme a depus un jurământ solemn să facă fapte bune, drept mulțumire pentru încetarea epidemiei.

Întreaga construcție a monumentului a durat trei ani și a fost realizat de către artistul Raphael Donner, ajutat de sculptorii Wasserburger şi Blim.

Surse: timisoara-info.ro, savoart.ro

Foto: infopensiuni.ro