Palatul Ancora

Dacă pașii voștri s-au îndreptat vreodată înspre gară și ați avut timp să observați toate bijuteriile arhitecturale pe care Piața Iosefin le poartă cu mândrie și eleganță, cu siguranță ați observat și Palatul Ancora.

Clădirea se remarcă prin arhitectura sa specifică anilor 1900 și, mai ales, prin turnul inspirat din silueta turnurilor medievale gotice.

Povestea numelui Palatului Ancora este una tare interesantă. Pe turnul clădirii se poate observa o ancoră, îndreptată către Bega, dar care nu este decât rezultatul unei confuzii lingvistice. Totul a început de la denumirea parcelei, care se numea „La Ogorul Verde” (Zum Grünen Anger), iar pentru cuvântul „ogor” s-a utilizat termenul arhaic în limba germană de „Anger”, cuvânt ieşit în prezent din vorbirea curentă. Mult mai târziu, în anul 1900, datorită faptului că nimeni nu a mai știut ce înseamnă ”Anger”, pronunțat ”Anker” în Timișoara, s-a crezut că este vorba despre cuvântul german ”Anker”, care înseamnă ”ancoră”. De aceea, clădirea a primit drept ”semn de casă” o ancoră și un nume pe care îl poartă și astăzi: Palatul Ancora.

Sursa: timisoara-info.ro

Foto: panoramio.com