Palatul Franz Marschall

Una dintre clădirile reprezentative pentru stilul Art Nouveau din Timișoara este Palatul Marschall. Clădirea situată în cartierul Iosefin a fost construită în secolul XX, arhitect fiind renumitul Martin Gemeinhardt.

În locul unde se află acum Palatul Marschall, nu a fost posibilă construcția până în 1892 pentru că spațiul făcea parte din cetate. Posibilitatea extinderii a apărut în planurile de urbanism între 1893 și 1895. Tot în acea perioadă, arhitectul Martin Gemeinhardt a proiectat palatul.

Acesta era renumit pentru decorațiile elaborate cu care își decora clădirile. Ele cuprindeau diverse motive vegetale și animale. Palatul Marschall se înscrie și el în tipare, pe clădire regăsindu-se elemente precum fluturi stilizați, decorații florale, „pomul vieții” și detalii gotice care marchează axa mediană a fațadelor de la stradă. În plus, clădirile pe care arhitectul le proiecta erau inaugurate festiv și se scria despre ele în publicațiile din acea perioadă.

Palatul are trei fațade. Cele două mari sunt situate pe Bulevardul 16 Decembrie și pe Splaiul Tudor Vladimirescu. A treia este îndreptată spre Podul Traian, la intersecția celorlalte. Fațadele laterale au în centru, la balconul de la primul nivel, multe elemente decorative, iar în partea superioară se află „pomul vieții” realizat în stilul arhitectului. Cea din mijloc dispune de balcoane cu pilaștri, arcade ornamentate și două turnuri.

Cu toate că nu există foarte multe date despre arhitectul Martin Gemeinhardt, prin clădirile sale acesta a dat startul stilului Secession, în Timișoara.

Surse:

merg.in, timisoa-info.ro

Foto: merg.in