Palatul Jakob Klein

Cartierele vechi ale Timișoarei sunt cu siguranță o parte importantă a farmecului orașului. Stilul arhitecților anilor 1900 impresionează și în prezent prin unicitatea elementelor regăsite în fiecare clădire proiectată de aceștia. Un cartier emblematic pentru acest tip de clădiri este Elisabetin, care găzduiește palatul Iacob Klein.

O clădire unică în Timișoara, datorită detaliilor sale arhitecturale, se găsește la intersecția cu strada Berthelot și a fost construită după planurile arhitectului László Székely care a proiectat edificiul în stilul szeceszió.

Numele palatului provine de la cunoscutul arhitect timișorean, Jacok Klein. Fost membru în Comisia Tehnică a Primăriei Timișoara, acesta a proiectat, în anul 1894, primul muzeu din oraș.

Printre motivele care au contribuit la faima cosntrucției se numără cele două medalioane. În unul din ele apare o tânără care cântă la vioară, iar în celălalt poate fi admirată o pictoriță.

Un alt lucru care captivează privirile viztatorilor este coridorul palatului, cel care duce în casa scărilor. Decorat cu elemente geometrice complexe, realizate din plăci de faianță de culoarea verde și maro-roșcat acesta prezintă un motiv care se repetă, tinere care dansează. Remarcabil este și tavanul boltit ale cărui detalii conferă interiorului statutul de inconfundabil.

Surse: timisoara.eventya.eu; pressalert.ro;

Foto:Roxana Moraru