”Perla neagră” a rugbyului – din Africa de Sud la Timișoara și înapoi

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > ”Perla neagră” a rugbyului – din Africa de Sud la Timișoara și înapoi

Se spune că, în data de 12 iunie 1972, clopotele catedralei mitropolitane din Timișoara au bătut o dată în plus. Orașul cinstea astfel primul titlu național obținut de echipa de rugby a Timișoarei și prima dată când cupa părăsea Bucureștiul, după 58 de ani de supremație. De atunci, rugbyul bănățean s-a menținut mereu în primele locuri ale clasamentului național.

În Timișoara, povestea rugbyului a început în urmă cu aproape 70 de ani, în 12 aprilie 1949, odată cu inaugurarea Clubului Sportiv Universitar Timișoara (CSUT). Câțiva ani mai târziu, în 1966, CSUT și-a schimbat numele în Universitatea Timișoara. Odată cu această schimbare a început și ascensiunea clubului, culminând cu câștigarea cupei în 1972.

În acele timpuri de început, antrenorul echipei era Mitică Antonescu. Sub îndrumarea lui au adus studenții timișoreni cupa în Banat, marcând o premieră a rugbyului românesc: a fost prima dată când o echipă din afara Bucureștiului a dovedit că valorile se găsesc și altundeva, nu doar în capitală.

Deși s-a menținut în prima jumătate a clasamentului național, până în 2011 echipa de rugby a Timișoarei nu a mai înregistrat performanțe deosebite. În decembrie 2011, sub numele de RCM Timișoara (Rugby Club Municipal Timișoara), cu câteva săptămâni înainte de numirea oficială a noului antrenor, echipa câștiga Cupa României, învingând CSM Știința Baia Mare.

În 23 ianuarie 2012, Chester Williams a fost numit antrenor al echipei. Odată cu venirea lui la RCM Timișoara, echipa a cunoscut o creștere exponențială, plasând Timișoara în topul echipelor de rugby din țară. Chester Williams mai este cunoscut ca ”Perla Neagră”, pentru că a fost primul jucător de culoare din echipa Africii de Sud pentru care a înscris, în 1995, patru eseuri în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, împotriva Samoăi.

Rezultatele spectaculoase obținute de Chester au devenit subiect de film și jucătorul a reprezentat unul din personajele cheie ale peliculei. Invictus, în regia lui Clint Eastwood, a avut în rolurile principale actori ca Morgan Freeman și Matt Damon.

Devenit selecționer al naționalei Africii de Sud în 2001, Chester Williams câștiga jocurile Commonwealth-ului un an mai târziu, iar în 2004 ducea torța Africii de Sud la Olimpiada din Atena. A fost și propus ca selecționer al naționalei Africii de Sud, dar în ianuarie 2012 a ajuns la RCM Timișoara.

În primul sezon ca antrenor al RCM Timișoara a adus și primul titlu, cel de campion al României. Dovedind că echipa pe care a format-o este una foarte bine pregătită, aceasta a adus la Timișoara Cupa României după o pauză de aproximativ 40 de ani. În 2013, RCM a reușit să păstreze cupa în Banat, câștigând-o pentru a doua oară, consecutiv.

Tot în 2013, Chester Williams a părăsit RCM Timișoara, întorcându-se în Africa de Sud, pentru a petrece mai mult timp cu familia și a își dezvolta afacerile. Primarul Timișoarei, împreună cu Consiliul Local, a decis să îi acorde lui Chester Williams titlul de Cetățean de Onoare al orașului, pentru merite deosebite ca antrenor al RCM Timișoara și pentru că a reușit să revitalizeze rugbyul bănățean.

Surse: Opinia Timişoarei, DIGI24

Credit foto: Druckeria.ro