Popasul lui Alexandru Ioan Cuza la Timişoara

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Popasul lui Alexandru Ioan Cuza la Timişoara

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) şi ctitor al statului român modern (1862-1866), sub domnia căruia s-au pus bazele dezvoltării naţiunii române din punct de vedere economic, social, politic, militar şi cultural. În data de 11 februarie 1866, din motive politice, el a fost silit să abdice, fiind înlocuit de un Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În drumul său spre exil, Alexandru Ioan Cuza a făcut un popas şi în Timişoara, împreună cu suita sa. A fost prima şi ultima oară când domnitorul a fost în oraşul nostru.

Presa vremii a publicat multe detalii despre desfăşurarea evenimentelor din Bucureşti şi, mai ales, despre abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Marele cotidian german Temesvarer Zeitung publica, la 1 martie 1866, informaţia că domnitorul a părăsit Bucureştiul, plecând prin Braşov (unde s-a oprit să-şi aştepte soţia) şi Sibiu, spre Viena, şi că în zilele următoare va trece prin Timişoara. Acesta bucurându-se de simpatia populaţiei timişorene, vestea a fost primită cu un interes deosebit.

Alexandru Ioan Cuza şi suita lui, formată din trei trăsuri, a ajuns la Timişoara în data de 7 martie 1866. Timişorenii au aflat în ziua sosrii că acesta va locui la Trompeta, cel mai vechi şi elegant hotel al oraşului, numit astfel după primul său proprietar, care fusese trompetist în armata imperială habsburgică. Locuitori din toate cartierele Timişoarei, în special din Fabric, se adunaseră în cetate să-l vadă pe domnitor. Printre cei prezenţi se afla şi Ioan Slavici, care urma pe atunci cursurile învăţământului secundar la liceul piarist.

În după-amiaza acelei însemnate zile, ziarul Temesvarer Zeitung relata: Timişoara, 7 martie. Astăzi, după-amiază, la ora trei şi jumătate a sosit aici fostul prinţ Cuza, însoţit de prinţesa Elena şi de cei doi copii adoptivi, Alexandru şi Dimitrie, precum şi de adjunctul colonel Pissotzki, apoi de trei cameriste şi doi valeţi, într-­un poştalion special format din trei trăsuri, şi a tras la hotelul Der Trompeter”. Redactorul spunea că Alexandru Ioan Cuza era un bărbat înalt şi frumos, cu chip distins, pe care nu se puteau observa greutăţile zilelor anterioare. Cotidianul menţiona, de asemenea, că „Prinţul Cuza, întrucît prinţesa se resimţea de pe urma călătoriei, va petrece aici şi a doua zi, îşi va continua drumul cu trenul la Viena, spre locul de destinaţie” şi că „atît prinţul Cuza, ca şi adjutantul colonelul Pissotzki, călătoresc în haine civile.”

A doua zi, în 8 martie 1866, Alexandru Ioan Cuza a părăsit Timişoara şi şi-a continuat drumul spre Viena. Şi-a petrecut restul vieţii în Germania, murind la Heidelberg, în data de 15 mai 1873. Astăzi, edificiul fostului hotel Trompeta poartă o placă de marmură care aminteşte de popasul marelui domnitor şi se află la intersecţia străzilor Episcop Augustin Pacha cu Eugeniu de Savoya.

Surse: Aurel Cosma – „Prin Timişoara de altădată”, Editura Facla, 1977/ Adevărul

Foto: Wikipedia