Primul festival de graffiti/artă stradală din România a avut loc la Timișoara

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Primul festival de graffiti/artă stradală din România a avut loc la Timișoara

Graffiti-ul este un mod de exprimare si comunicare reprezentat de scrieri, desene sau orice alte figuri grafice realizate pe diverse suprafețe. Uneltele folosite pentru realizarea graffiti-ului, variază de la marker până la spray-uri de vopsea, acestea din urmă permițând realizarea mai rapidă a reprezentărilor.

Pe principiul „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, la Timișoara a fost organizat Festivalul Internațional de Graffiti pentru prima dată în România.

În cadrul acestui festival au fost prezenți 73 de grafferi (4 din Elveția, 3 din Germania și 66 din România) și au fost folosite 10 locații răspândite pe teritoriul orașului, realizându-se, la final, peste 100 de lucrări cu suprafețe cuprinse între 5 și 150 mp.

Cum a luat naștere?

După mai multe încercări de a promova dezvoltarea culturală a Timișoarei, printre și conceptul „Timișoara Open Art City”, implementat de Petru Ilieșu (președintele fundației Timișoara’89) și inventarul fotografic al lucrărilor de artă stradală, realizat în cadrul unui muzeu virtual de către Sergiu Morariu (președinte al fundației EnduRoMania), Corina Nani, cadru didactic la catedra de Design a Facultății de Arte și Design, a propus realizarea festivalului Internațional de Graffiti Timișoara în perioada 15-17 septembrie 2011.

Această ințiativă a fost primită cu mult entuziasm și, în colaborare cu Primăria Timişoara, Consiliul Județean Timiș, Fundaţia Timişoara ’89, Centrul Cultural German, Filarmonica Banatului, Fundația EnduRoMania, Ordinul Arhitecților – Filiala Timiș, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Timișoara şi alţi parteneri, au fost inițiate demersurile necesare pentru realizarea festivalului.

Festivalul a avut ca scop demonstrarea importanței integrării artei stradale, ca formă de artă de mare impact și imporanța acesteia în dezvoltarea urbanistică; crearea unei interferențe mai profunde între artist, spațiu și public; crearea unui „Cod de Etică a Grafferului”, care să-i îndrume pe tinerii artiști la respectarea normelor de conduiă citadină corectă.

Pe lângă activitatea grafferilor, acest festival a cuprins, în cadrul Facultăţii de Arte şi Design Timişoara, conferinţe şi discuţii libere despre graffiti. Printre invitați s-au numărat specialiști în arte decorative, design și street art, precum și din domenii conexe (arhitectură, urbanism, media/ jurnalism, comunicare, semiotică, filosofie, antropologie etc.) care au discutat despre teme precum „Limbaj, atitudine şi percepţie” şi „Artă sau vandalism”.

Aici puteți vedea lucrările realizate în cadrul festivalului, iar aici puteți vedea modul în care au influențat acestea aspectul orașului.

Festivalul a fost considerat unul de success oferind grafferi-lor posibilitatea de a-și expune viziunea artistică în mod legal, într-un spațiu organizat, iar publicului larg posibilitatea de a admira și de a fi martor la crearea operelor de artă.

2011 a fost primul an în care acest festival a fost organizat, în premieră, la Timișoara. În 2012, a primit o nouă denumire, „Festivalul Internațional de Street Art – FISART”, denumire sub care ajunge în 2015 la cea de a 5-a ediție. Pentru a observa evoluția acestui festival, puteți accesta pagina oficială a evenimentului sau puteți accesa pagina de Facebook Timișoara International Street Art Festival.

Sursa: fisart2014.enduromania.net

 

Foto: fisart2014.enduromania.net