Sinagoga din cartierul Fabric

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Sinagoga din cartierul Fabric

Ca multe alte lăcașe de cult din oraș, și Sinagoga din Fabric are un trecut destul de zbuciumat fiind, de-a lungul timpului, închisă și chiar vandalizată.

A fost construită între anii 1895- 1899 pe locul unei alte sinagogi, mai mici, care în timp a devenit neîncăpătoare. Sinagoga din Fabric are detalii arhitecturale specifice tradiției marilor sinagogi neologe contemporane, un stil neo-maur și elemente de stil neo-renascentist italian, fiind realizată după proiectul arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, care a conceput, între altele și sinagogile neologe din Brașov și Seghedin.

Pentru că evreii din Timișoara reprezentau o comunitate numeroasă și unită, banii necesari construirii sinagogii au fost obținuți prin organizarea unei loterii publice de către membrii ei, cei mai înstăriți dintre aceștia au făcut contribuții majore.

Inaugurarea a avut loc pe 3 septembrie 1899, eveniment la care au participat nume importante ale comunității locale din acea perioadă: rabinul dr.Jacob Singer, șeful comunității, Alex Kohn și primarul Timișoarei, Carol Telbisz.
O perioadă mai puțin fericită pentru Sinagoga din Fabric a început în perioada comunistă, mai exact în anul 1985, când aceasta a fost închisă datorită faptului că majoritatea evreilor rămași în oraș după al doilea război mondial au emigrat în Israel.

Așadar, timp de 24 de ani cât a fost închisă, Sinagoga a cunoscut o perioadă de declin și degradare. A fost vandalizată de cinci sau șase ori, au fost furate multe obiecte sculptate, lucrate manual.

O rază de speranță pentru această construcție emblematică a Timișoarei a apărut în anul 2009, atunci când Comunitatea evreilor din Timișoara a cedat Sinagoga din cartierul Fabric pe o perioadă de 35 ani către Teatrul Național din Timișoara, pentru a o transforma în sală de spectacole. Prin înțelegerea dintre cele două părți, Teatrul Național se obliga să renoveze clădirea în cinci ani, să nu prezinte piese care să îi lezeze pe evrei și nici producții obscene sau împotriva demnității umane.

Surse: wikipedia.org, timisoara.uvt.ro, cesavezi.ro

Foto: panoramio.com