Török János, părintele iluminatului electric stradal

Timisoara in orice colt de Romanie > povestile noastre > Török János, părintele iluminatului electric stradal

La 12 noiembrie 1884, Timişoara devenea primul oraş din Europa cu iluminat stradal pe bază de energie electrică. Puţini ştiu, însă, că această premieră s-a datorat primarului din acea vreme, Török János, sub a cărui administraţie oraşul a trăit prima sa perioadă de progres economic şi cultural.

Născut în localitatea Vinga, în anul 1843, Török János urmează cursurile gimnaziului piarist timişorean şi, mai târziu, studiază dreptul la Budapesta şi Bratislava. La întoarcerea sa în Banat, el se angajează ca ajutor de notar la Vinga şi devine avocat stagiar. A fost practicant în biroul primarului Károly Küttel şi notar-şef în vremea primarului Ferenc Steiner. Din 1867,  Török János este ales ca primar al oraşului Timişoara, funcţie pe care o va ocupa timp de aproape 10 ani, între 1876-1885.

În timpul mandatului său, municipalitatea a cumpărat fosta clădire a primăriei sârbe, pe terenul respectiv fiind construită şcoala regală de stat, cu profil real, şi uriaşa clădire a noului teatru (care fusese incendiată, împreună cu localul şi cu hotelul aflate în acelaşi ansamblu), pe care o va repune în funcţiune pentru oraş. Török János a mai creat o cantină publică, un cămin pentru copiii orfani, un fond de pensii şi a asigurat accesul din cartierele adiacente spre cetate prin drumuri proprice transportului cu cai. A insistat pentru lărgirea porţilor oraşului, a susţinut „asfaltarea” drumurilor din cetate şi, în timpul administraţiei sale, au fost construite primul pod de fier peste canalul Bega şi o reţea de canalizare în centrul oraşului.

În anul 1882, edilul-şef renunţă la prelungirea contractului cu firma austriacă de iluminat cu gaz aerian şi acceptă oferta societăţii Anglo-Austrian Electrical Company Ltd. pentru iluminarea electrică a străzilor din Timişoara. Astfel, în 1884, pentru prima dată în Europa, pe o lungime de 59 de kilometri, s-au pus în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric stradal, acestea având filament de cărbune.

Un an mai târziu, Török János, acum supranumit şi „părintele” iluminatului electric stradal, este promovat în funcţia de comandant al poliţiei din Budapesta şi îşi încheie mandatul de primar al Timişoarei, în locul său fiind ales Carol Telbisz, care urma să administreze Timişoara timp de 29 de ani (1885-1914). În 1892, Török János mai face o vizită Timişoarei şi, în toamna aceluiaşi an, moare în urma unei crize cardiace, în vila sa din Barlangliget. Consiliul municipal decidă să-l aducă în Timişoara şi îl înmormântează în cimitirul din cetate.

Pe 4 septembrie 1896, în sala de şedinţe a Primăriei a avut loc o festivitate omagială frumoasă, cu ocazia dezvelirii portretului primarului de neuitat al Timişoarei. La festivitate au participat toţi membrii Comitetului orăşenesc şi ai Corpului de ofiţeri. Din 2009, bustul lui Török János poate fi văzut pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central din Timişoara.

foto: Renaşterea 

(Sursă 1  şi 2)